Режисьор: Стоян Радев Участват: Анастасия Ингилизова, Георги  Къркеланов и други   След като

...
Режисьор: Стоян Радев
Участват: Анастасия Ингилизова, Георги  Къркеланов и други
 
След като
Коментари Харесай

Иван Радоев се компрометира като „мъж със значение“

Режисьор: Стоян Радев

Участват: Анастасия Ингилизова, Георги  Къркеланов и други

 

След като при започване на театралния сезон афишът на сатириците се обогати с пиесата на Оскар Уайлд „ Ветрилото на лейди Уиндърмиър ” (режисьор е Бойка Велкова), неотдавна в Театър „ Българска войска “ Стоян Радев приветства публиката на премиерата на друга драматургична творба на ненадминатия в остроумията си публицист – „ Жена без значение “. Акцентът в този момент е върху все по-задълбочаващата се у мъжа рецесия, причина за която е застрашително възходящият брой еманципиращи се Евини щерки. Само един образец за това е фриволното изявление на мисис Алънби, че „ мъжът й е като заем, който й е писнало да връща “. Убедителна в облика е носителката на „ Икар “ Гергана Плетньова.

С другия си стайлинг се откроява още в първата сцена героинята на Евелин Костова – младата американка мис Хестър Уърсли, пристегната в костюм и вратовръзка (костюмите са дело на Елис Вели). С разкрепостените си възгледи за морала и полезностите тя скандализира, като не оставя безучастно снобското общество, събрало се на бляскав банкет в имението на лейди Хънстънтън (Елена Райнова). С помощта на сценографското оформление, направено от Никола Тороманов, в спектакъла отчетливо се прокарва и друга разграничителна линия. Второто равнище от двуетажната структура е отредено за гостите с благородническо родословие, челно място измежду които заема лорд Илингуърт. Идеално приляга на Иван Радоев ролята на покварения, язвително остроумен представител на горната камара. Определено едно от най-съществените тествания, пред които се изправят актьорите в тази пиеса, е да уловят непознатата на нас, българите, с оглед обективните исторически условия логика на психиката на аристокрацията. Считана за недотам почтена да „ дели площад “ с хората със синя кръв, героинята на Анастасия Ингилизова – мисис Арбътнът – е принизена да обитава през множеството време в пространството долу. Както прочее прилича на една „ жена без значение “. Същинската завръзка на постановката е гневната й опозиция против предлагането на лорд Илингуърт, отправено към сина й, да стане негов персонален секретар, без значение от скромното му родословие. В ролята на Джерълд Арбътнът, „ ядосан и хубав “, сполучливо дебютира Ясен Атанасов.

Освен казуса за взаимоотношенията сред мощния пол и наследничките на Ева, които също като нея „ желаят да избягат от парадайса “, спектакълът визира и две безконечни тематики: спора родители – деца и силата на любовта. „ Без нея всичко губи цената си. Затова, вместо да търсим самопризнание и благосъстояние другаде, си коства да се посветим на нейната загадка и да се жертваме поради нея ”, споделя режисьорът.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР